Huid en voeding: Hebben de kerststronken, wijntjes en ovenhapjes effect op mijn huid?

Huid en voeding: Hebben de kerststronken, wijntjes en ovenhapjes effect op mijn huid?

Heeft wat je eet nu eigenlijk effect op je huid, of is dit zever?

Zelf heb ik jaren last gehad van acne, waardoor ik dit ben beginnen onderzoeken. Naast schoonheidsspecialiste, volgde ik ook de opleiding ‘Trainer Hormoonfactor’. Hier leerde ik op een wetenschappelijk onderbouwde manier over welk effect je levensstijl op je algemene gezondheid, als op je huid heeft. 


Onze huid is de spiegel van hoe we leven

Feestmaaltijden zijn vaak rijk aan koolhydraten en suikers. Alcohol, ovenhapjes, brood op tafel, gratin, dessert…  zijn voorbeelden van koolhydraten.
Wanneer je voedsel eet die voornamelijk koolhydraten/suikers bevat, zoals bijvoorbeeld zo’n feestmaaltijd, zal je lichaam reageren op de hoeveelheid suikers die moeten verwerkt worden. Dit gebeurt o.a. op het niveau van de bloedsuikerspiegel.


Bloedsuikerpieken

Wanneer je dus veel suikers eet, stijgt de bloedsuikerspiegel snel waardoor je een bloedsuikerpiek kunt ervaren (en nadien weer een sterke daling). Dit kan je op korte termijn herkennen aan:
- snel terug zin hebben in zoet eten
- dipjes na de maaltijd of in de namiddag
- brain fog
Op lange termijn kan dit oa effect hebben op de huid: dit op zowel huidproblemen als huidveroudering. 


Het effect van suikers op huidveroudering: glycatie

Het vaak ervaren van bloedsuikerpieken kan zorgen voor glycatie. Dit betekent dat het te veel aan suikers een weg zoekt in je lichaam. De suikers gaan zich aan eiwitten zoals collaageen binden, en breken dit sneller af. Collageen is een stofje die de stevigheid van de huid bepaalt.


Het effect van suikers op huidproblemen zoals acne: ontsteking

Huidproblemen, zoals acne, worden niet direct veroorzaakt door specifieke voedingsmiddelen, wat nochtans vaak beweerd wordt (denk maar aan ‘je krijgt puistjes van chocolade’. Acne kan wel beïnvloed worden door voedingspatronen die veel bloedsuikerpieken veroorzaken. Deze pieken zorgen voor ontstekingen en stimuleren een bepaald hormoon (insuline) wat effect heeft op puistjes.


Krijg ik er nu een rimpel bij door de feestdagen? 

No worries, zo snel ga je niet verouderen. Acne zal niet uit het niets ontstaan door op korte termijn wat meer bloedsuikerpieken te hebben. Geniet vooral van de feestmaaltijden, want ze zorgen ook voor een mentale verzadiging, en als compliment aan de persoon die alles met liefde bereid heeft. 


Hoewel het effect op korte termijn minimaal is, kunnen deze tips helpen:

- Eet eerst groenten.

Wanneer je eerst groenten eet, moet je lichaam eerst aan de slag met het verteren hiervan. Dit zorgt ervoor dat de suikers minder de bloedsuikerspiegel laten pieken.

Denk maar aan olijven, bloemkooltjes of worteltjes die op tafel staan.

- Neem een hartig ontbijt.

Wanneer je de dag meteen met koolhydraten start, ben je voor de rest van de dag gevoeliger voor pieken. Denk maar aan een omelet. 

- Beweeg

Gewone dagelijkse beweging heeft al effect. Door beweging weet je lichaam meer wat te doen met de overvloed aan energie. Haal de dansbenen op NYE maar boven, of help met het op- en afdienen.  

Met deze kennis kun je niet alleen genieten van de feestdagen, maar ook de effecten op je huid minimaliseren. Na de feestdagen blijven deze tips waardevol om de oorzaken van huidveroudering aan te pakken.

Happy Holidays! 

Liefs, 
Louise